Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba leptaných dílů z plechu

28. 4. 2014

Pokusím ze popsat jednoduchou a pro mé účely postačující metodu výroby dílů z mosazného plechu. Ideální pro hranaté kapotování, blatníky, mřížky atd.

Materiál:

Plech - měděný nebo mosazný - já používám mosazný tloušťky 0,12, nebo 0,2 mm. Zakoupeno zde: http://www.nordlandmodels.com/category/plechy-mosaz-hlinik-vlnite:554/

Základem je co nejlepší návrh - kreslím na počítači ve 2D programu Inkscape.

Podstata: díly, které zůstanou, jsou černé a mezera, která se má na plechu vyleptat je bílá. Pokud chci nápis, či linku na ohyb - nakreslím bíle a z druhé strany nechám černou. Plech se poté leptá pouze do poloviny své tloušťky. 

18.jpg

 Princip viz výroba tištěných spojů metodou nažehlování toneru. Pro tyto účely lze zakoupit speciální fólii - mě se osvědčil obyčejný pololesklý tenký papír z letáků.

 

 

 

 

19.jpg

 Díl přijde nažehlit oboustraně - je třeba aby se díry přesně prolínaly - kontroluji průsvitem na zářivce při přeložení návrhu bez plechu. Jak je vidět - linky pro ohyb mám jen z jedné strany - vyleptají se pouze do půlky tloušťky plechu.

 

 

 

20.jpg

 Nažení je klíčová záležitost. Ideálního výsledku zle dosáhnout zkoušením - u mé žehličky jsou to dvě tečky na ovladači tepla. Po nažehlení je toner viditelný - jak je patrno z obrázku.

 

 

 

 

21.jpg

 Po nažehlení je třeba nechat odmočit papír v horké vodě, aby šel oloupat.

 

 

 

 

 

22.jpg

Po oloupání - pokud se mi někde v ploše odře toner - začerním místo pernamentním lihovým fixem.

 

 

 

 

 

23.jpg

Kontrola během leptání v chloridu železitým - leptací roztok.

 

 

 

 

 

  24.jpg

Vyleptaný díl opláchnutý vodou. Toner odstraňuji ředidlem a plech leštím jemným brusným papírem zrnitosti 2000 na rovné desce pod vodou.

 

 

 

 

25.jpg

Plechový blatník - byť po domácku vyrobený je nesrovnatelně modelovější a navíc umožňuje ztvárnit poškození provozem - ohnutím, zmačkáním apod.  

 

 

 

28.jpg

Pokud přesně měřím a připravím kvalitní návrh - výsledný díl lícuje dokonale. 

 

 

 

 

 

  

Samozřejmě by bylo jednodužší návrh leptů svěřit odborníkům, zaplatit a získat dokonalé díly bez kazů, ovšem nehřál by mne na srdci fakt, že si vše zhotovím sám.

Je jasné, že k jemným a detajlním dílům se touto metodou nedoberete, ale jak jsem psal výše - pro mé účely to stačí... 

 Nějaký čas jsem uvažoval o osvitové jednotce a studoval jsem princip přenesení návrhu na plech tzv. fotocestou, ovšem po přečtení diskuzí jsem to prozatím zavrhl. Kámenem úrazu je potřeba nanést rovnoměrně fotocitlivou vrstvu laku na plech, ale o tom třeba někdy příště...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář